Hoe gebruik ik een vacuüm machine

Vacuüm machines zijn een geweldige aanwinst voor de meeste huizen.

U kunt er dingen netjes mee inpakken en ze lange tijd veilig mee bewaren.

Niet te vergeten dat ze helpen voedselverspilling te voorkomen door het verlengen van de houdbaarheid van zowat elk voedsel dat je maar kunt bedenken.

Veel mensen weten echter niet hoe ze een vacuüm machinemoeten gebruiken.

Dat is begrijpelijk, er zijn zoveel verschillende modellen verkrijgbaar dat het een uitdaging kan zijn om uit te vinden hoe ze werken.

Hier gaan we uitleggen hoe u uw vacuüm machine goed kan gebruiken.

We zullen u ook laten zien wat u met uw apparaat kunt doen – van het gebruiken om vlees te bewaren tot het verpakken van belangrijke documenten en koken met een sous vide.

Hoe gebruik ik een vacuüm machine? 

Stap 1: koop de juiste vacuümzak

De eerste stap in het gebruik van een vacuüm machine op de juiste manier is het vinden van de perfecte vacuüm gesealde zakken, containers, potten, of food-grade emmers voor wat u wilt sealen.

Om te beginnen, moet je vacuüm sealzakken of containers te krijgen.

Ze zijn veel effectiever in het houden van de strakke afdichting voor maanden en maanden te komen dan gewone plastic zakken.

Die hebben de neiging om lucht te laten in, effectief ruïneren het hele doel van een vacuüm machine.

Hoewel ze een beetje prijzig kunnen lijken, kunt u ze meestal ten minste een paar keer hergebruiken voordat u ze weggooit.

U kunt ook een zuurstof-absorber toevoegen aan een minder stevige zak of een container.

Bovendien kunt u met de Vacsy vacuüm machines ook glazen potten en bakken sealen.

Dit is perfect voor bijvoorbeeld augurken en gekookt voedsel dat u wilt invriezen.

Als u die kant op gaat, zorg er dan voor dat u een vacuüm seal vriendelijke glazen pot of bak koopt.

Ten slotte moet u er rekening mee houden dat uw vacuüm seal zak (of -pot of -container) de juiste grootte moet hebben voor wat u gaat sealen.

Als de zak te klein is, werkt de seal niet en heb je een puinhoop om schoon te maken.

Als hij te groot is, verspil je alleen maar plastic zakken, en dat kan duur worden.

| info hoe gebruik ik een vacuüm machine |


hoe gebruik ik een vacuüm machine
hoe gebruik ik een vacuüm machine

Stap 2: bereid het voedsel voor dat u wilt sealen

Net zo belangrijk als het kiezen van de juiste zak of container is het voorbereiden van uw voedsel.

Gelukkig kunt u dit snel doen.

Als u vlees en vis vacuüm wilt sealen, zorg er dan voor dat u het deel klaar heeft.

Verwijder de zenuwen en het vet dat u niet wilt koken.

Snijd het stuk vlees vervolgens in kleinere porties, zodat ze gemakkelijk in uw koelkast passen.

Als datgene wat u vacumeert scherpe randen heeft (bijvoorbeeld ongekookte pasta of vlees met botten), wilt u de inhoud van de zak eerst in een zacht voorwerp wikkelen.

Een papieren keukendoek is al voldoende.

Op deze manier kunnen de scherpe randen niet door de zak heen prikken wanneer u de zak sealt, waardoor de zak lange tijd goed afgesloten blijft.

Ten slotte, vacumeer je vloeistoffen?

Als dat zo is, moet u ze eerst invriezen.

Als u een stap verder gaat, wordt uw leven gemakkelijker, omdat u dan geen knoeiboel maakt en uw machine mogelijk niet stukmaakt.

| info hoe gebruik ik een vacuüm machine |


hoe gebruik ik een vacuüm machine
hoe gebruik ik een vacuüm machine

Stap 3: vul de zak goed

Nu alles klaar is, is het tijd om de zakken te vullen.

Vergeet niet om altijd wat ruimte te laten tussen de vacuümverzegelde rand en uw voedsel.

Laat ergens tussen de drie en vijf centimeter aan de bovenkant van de zak.

Zo zorgt u voor een goede afsluiting die er niet na verloop van tijd afslijt.

En als het de eerste keer niet goed gaat, hebt u nog wat ruimte om het nog eens te proberen.

Stap 4: begin met vacumeren 

Nu komt het leukste gedeelte: de vacuüm machine uit de verpakking halen en gebruiken.

Hoewel elke machine een ander vacuümproces heeft, werken ze volgens dezelfde principes.

  • Ten eerste legt u de vacuümzak plat op uw aanrecht.
  • Open vervolgens het deksel van uw vacuüm machine en leg de opening van de zak op de sealstrip. Zorg ervoor dat u de zak niet op het vacuümkanaal legt.
  • Vervolgens sluit u het deksel van uw machine goed – bij sommige modellen hoort u een “klik” als u dit goed doet.
  • Tenslotte klikt u op de knop voor de sealfunctie en wacht u tot het sealen klaar is.

De meeste apparaten laten het u weten als de seal perfect is door de controlelampjes automatisch uit te laten gaan.

In beide gevallen zult u waarschijnlijk een zucht horen om u te vertellen dat de zak volledig dicht is.

Stap 5: bewaar uw gesealde etenswaren

Het beste aan het vacuüm sealen van uw voedsel is dat u het langer vers kunt houden.

Als vuistregel geldt dat voedsel dat u in vacuümzakken bewaart, twee tot vijf keer langer houdbaar is.

Maar dat is alleen als u uw vacuüm gesealde voedsel goed afsluit en het op de juiste manier opbergt!

Zorg voor een zo goed mogelijke afsluiting.

U moet uw voedsel ook onmiddellijk na het sealen in de vriezer leggen.

En om nog een stap verder te gaan, schrijft u op de vacuümzakken wat en wanneer u het voedsel invriest.

Stap 6: maak uw vacuüm machine na afloop schoon

Het lijkt misschien niet zo, maar uw vacuüm machine wordt vies.

Vleessappen kunnen uit de zak sijpelen en in de spleten van de vacuüm machine terechtkomen.

Daarom moet u hem na elk gebruik schoonmaken.

Gelukkig kost dit minder dan vijf minuten.

  • Pak een vochtige vaatdoek en veeg de sealbaan en het lekbakje schoon. Doe hetzelfde voor de opening naar de vacuümkamer.
  • Veeg tot slot de bovenkant en zijkanten van de machine schoon.
  • Laat het apparaat volledig drogen en berg het veilig op.

| info hoe gebruik ik een vacuüm machine |


hoe gebruik ik een vacuüm machine
hoe gebruik ik een vacuüm machine

Hoe gebruik ik een vacuüm machine? Top 10 taken om te proberen

Nu we de basis hebben gezien van het gebruik van een vacuüm machine, zijn hier enkele taken die u kunt doen met dit handige apparaat.

1. Bewaar vlees in de vriezer

Vacuüm geseald vlees en vis blijft veel langer goed in de vriezer.

Het blijft twee tot drie jaar goed om te eten.

Bovendien krijgen deze diepvriesproducten geen vriesbrand of oxideren ze niet.

Dit is de beste manier om vlees lang vers te houden.

Zorg ervoor dat u uw voedsel-sealer goed kunt gebruiken na uw vistrips!

2. Bewaar ingrediënten in het seizoen

Seizoensproducten zijn niet alleen een milieubewustere keuze, ze zijn ook nog eens veel smaakvoller en meestal goedkoper.

Profiteer van uw plaatselijke boerenmarkt en sla uw favoriete groenten en fruit in.

Als je thuiskomt, kun je ze vacuüm verpakken zodat je ze de rest van het jaar kunt eten.

Pro tip: het is het beste om sappig fruit in te vriezen voordat je het sealt.

Leg ze op een bakplaat, vries ze in en leg ze plat in de sealzak.

Als u lagen dubbel stapelt, kunt u ze het beste van elkaar scheiden met waspapier.

Zo voorkom je dat het fruit samenklontert in taaie clusters.

3. Sluit voedselverpakkingen opnieuw af

U kunt voedselverpakkingen opnieuw verzegelen om het zo lang mogelijk vers te houden.

Zakjes chips, zakjes koffiebonen, specerijen, noem maar op.

Doe ze in deze vacuüm sealzakken of -containers en bewaar ze maanden (of jaren) in je voorraadkast.

| info hoe gebruik ik een vacuüm machine |


hoe gebruik ik een vacuüm machine
hoe gebruik ik een vacuüm machine

4. Bewaar bladgroenten en salades langer

Een goede manier om geld te besparen is om bladgroenten en salademixen vacuüm te sealen.

In plaats van ze binnen een week in de koelkast te laten bederven, kunt u ze tot twee weken vers houden.

Het is een geweldige manier om voedselverspilling te voorkomen.

5. Houd droge goederen vers

U kunt allerlei droge goederen (bonen, linzen, kikkererwten, rijst, pasta, bruine suiker, enzovoort) in een vacuümverpakkingszak of -container bewaren.

Ze zullen hun smaak behouden en nog vele maanden houdbaar zijn.

6. Conservenblikken

Als je een liefhebber bent van augurken, zoals ik, kun je thuis je eigen augurken maken.

U hebt alleen een vacuüm afsluitbare pot of container nodig (zoals die van Vacsy).

Hetzelfde geldt voor inmaken.

7. Vlees koken met een sous vide

Haal wat kippenborsten (of een ander stuk vlees) bij de slager en seal ze in met je vacuüm machine.

Pak vervolgens je sous vide en je bent klaar om een vijfsterrenmaaltijd te bereiden.

8. Berg winterkleren en zomerkleren gemakkelijk op

Wie zegt dat u uw vacuüm machine alleen kunt gebruiken voor het bewaren van voedsel?

U kunt vacuümzakken zeer zeker gebruiken om omvangrijke kleding in te verpakken.

Vacuümzakken voor kleding zijn gemakkelijk te vinden.

Gebruik ze om winterkleren in kleine kasten op te bergen tot het weer koud wordt.

9. Bescherm belangrijke documenten voor noodgevallen

Je zou niet willen dat je belangrijke documenten nat worden, toch?

Dus waarom zou u ze niet vacuüm verzegelen?

Bewaar paspoorten, geboortebewijzen en nog veel meer in een vacuümzak tegen waterschade.

Het is ook een goed idee om al deze dingen bij elkaar te houden om voorbereid te zijn op noodgevallen.

Noodpakketten zijn altijd goed om bij de hand te hebben – vergeet niet om ook veel pleisters en gaasjes vacuüm te sealen!

10. Kostbare bezittingen vacuüm verzegelen

Als laatste, als u spullen heeft met sentimentele waarde, kan het een goed idee zijn om deze ook vacuüm te sealen.

Als u bijvoorbeeld een kostbare verzameling stripboeken en antieke boeken hebt, waarom zou u die dan niet beschermen tegen vocht en nattigheid?

| info hoe gebruik ik een vacuüm machine |


hoe gebruik ik een vacuüm machine
hoe gebruik ik een vacuüm machine

Voedsel dat niet vacuüm verpakt moet worden

Heeft u zich ooit afgevraagd of er levensmiddelen zijn die u beter niet vacuüm kunt sealen?

Er zijn veel levensmiddelen die u vacuüm kunt sealen om ze langer vers te houden.

Helaas zijn er ook een paar levensmiddelen die u beter niet vacuüm kunt sealen.

Sommige voedingsmiddelen bevatten anaerobe bacteriën, die kunnen groeien zonder de aanwezigheid van lucht.

In een vacuüm geseald zakje, met minder zuurstof, zullen deze bacteriën groeien en een risico voor uw gezondheid vormen.

Niet vacuüm sealen:

  • rauwe champignons
  • knoflook
  • zachte kazen (blauwe kaas, brie, camembert, ricotta en andere zachte en ongepasteuriseerde kazen)
  • vers gekookte of gestoomde groenten (vacuüm sealen kan pas als ze op kamertemperatuur zijn)

Eerst blancheren:

Bovendien geven veel gangbare groenten een gas af wanneer ze worden bewaard.

Als deze groenten – van de familie der Cruciferae of Brassicaceae – in een vacuümzak / -container –  worden bewaard, zal dit gas ze doen bederven.

Om deze groenten goed te bewaren, moeten ze worden geblancheerd, gedroogd en vervolgens vacuüm geseald en ingevroren worden.

Eerst blancheren:

  • rucola
  • bok choy
  • broccoli
  • spruitjes
  • kool
  • bloemkool
  • boerenkool
  • radijzen
  • rapen

We hopen dat deze kleine gids u heeft geholpen bij het identificeren van de weinige dingen die niet vacuüm geseald moeten worden.

U kunt uw vacuüm machine gebruiken om veilig brood, vlees, groenten, aardappelen en nog veel meer te bewaren.

De meeste voedingsmiddelen kunnen vacuüm worden geseald om hun levensduur te verlengen en u tegelijkertijd geld en tijd te besparen!


| info hoe gebruik ik een vacuüm machine | geld besparen met een vacuüm machine | wat kan ik vacuüm sealen | vacuümmachine | vacuümzakken | voordelen van vacuüm verpakken |