Houdbaarheid van vacuum verpakt eten

Hoe lang is vacuüm geseald voedsel houdbaar?

Vacuüm sealen beschermt en conserveert voedsel langer, waardoor het vers blijft en het veilig is om gedurende langere tijd te eten. Dit komt doordat vacuüm sealen een aantal belangrijke functies vervult bij het voorkomen van voedselbederf:

Voorkomt oxidatie

Hoewel zuurstof essentieel is voor het leven en de gezondheid als u het inademt, kan blootstelling aan zuurstof voedsel juist bederven. Als de vetten in vlees, groenten en zuivelproducten worden blootgesteld aan lucht, vormen ze koolstofverbindingen die sterke, ongewenste geuren veroorzaken. Of het nu gaat om het bruin worden van een avocado of het ranzig worden van een olie, het is zuurstof die deze onaangename geuren en smaken veroorzaakt. Vacuüm sealen verwijdert alle lucht uit uw voedselverpakking en sluit deze af, waardoor oxidatie wordt voorkomen.


Houdbaarheid van vacuum verpakt eten
Houdbaarheid van vacuum verpakt eten

Voorkomt besmetting

Micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en gisten die aan de oppervlakte van voedsel kunnen groeien, hebben lucht nodig om te ademen en te overleven. Vacuüm sealen beschermt niet alleen uw voedsel tegen besmetting door andere voedingsmiddelen, maar creëert ook een luchtledige omgeving waarin deze organismen niet kunnen leven.

Remt enzymen

In de wereld van het conserveren van voedsel is het vaak zo dat één rotte appel de aanliggende appels ook bederft. Groenten en fruit hebben natuurlijke enzymen die reageren met lucht, waardoor voedsel bederft. Vacuüm sealen vermindert deze enzymreactie in het aangetaste voedsel zelf, en voorkomt ook dat andere groenten en fruit die in de buurt liggen te bederven, sneller bederven.

Voorkomt “vriesbrand”

Vriesbrand wordt veroorzaakt door oxidatie en uitdroging, wanneer het water in een vriezer verdampt zonder vloeibaar te worden, waardoor vocht uit het voedsel wordt onttrokken en als damp wordt afgevoerd. Door oxidatie worden de levensmiddelen bruin of grauw, terwijl de verdamping van vocht voor een taai, leerachtig uiterlijk zorgt. Vacuüm sealen houdt het natuurlijke vocht in het voedsel vast en voorkomt dat het verdampt.

Om al deze redenen verlengt vacuüm sealen de levensduur van voedsel. Maar zelfs de beste vacuüm sealer kan voedsel niet onbeperkt vers houden.

Hoelang vacuüm gesealde levensmiddelen houdbaar zijn

Droog voedsel

Wanneer voorraadproducten zoals meel, granen, pasta en andere droge voedingsmiddelen vacuüm worden geseald, gaan ze 2-4 keer zo lang mee dan wanneer ze op de gewone manier worden bewaard. Voorraden zoals meel, suiker, rijst en pasta kunnen tot 6 maanden in de voorraadkast blijven zonder vacuüm te sealen. Wanneer ze wel vacuüm geseald zijn, kunnen ze tot 2 jaar mee.

Diepvriesproducten

Diepvriesvlees, gevogelte en vis zijn in de vriezer tot zes maanden houdbaar als ze op de gebruikelijke manier zijn verpakt. Wanneer het vlees vacuüm wordt verpakt, blijft het tot 3 jaar vers en vrij van vriesbrand. Groenten doen het ook goed in de vriezer, en kunnen maandenlang vacuüm worden verpakt.

Rauw voedsel

Als u rauw voedsel in de koelkast bewaart, houdt een vacuüm sealer uw voedsel ook langer vers. Kaas kan al na 1 tot 2 weken bederven, maar blijft 4 tot 8 maanden goed als u het vacuüm sealt. Fruit en bessen die u in de koelkast bewaart, blijven minder dan een week vers, maar met een vacuüm sealer kunt u hun levensduur verdubbelen, zodat ze tot wel 2 weken vers blijven.


Houdbaarheid van vacuum verpakt eten
Houdbaarheid van vacuum verpakt eten

Gekookt voedsel

Vacuüm sealen kan er ook voor zorgen dat uw kant-en-klaarmaaltijden en restjes langer vers blijven. De meeste gekookte etenswaren blijven in de koelkast slechts 1-3 dagen vers. Wanneer gekookt voedsel vacuüm wordt geseald, kan het tot 2 weken in de koelkast blijven.

Tips voor het conserveren van uw voedsel met een vacuüm sealer

Onthoud dat het gebruik van een vacuüm sealer niet alle risico’s van voedselbederf en besmetting uitsluit en dat vacuüm sealen nooit in de plaats komt van koelen of vriezen bij het verlengen van de versheid van voedsel. De bewaartemperatuur en vacuüm sealen werken samen om uw voedsel vers en veilig te houden. Hier zijn enkele dingen om in gedachten te houden bij het conserveren van uw voedsel.

Niet alle bacteriën hebben lucht nodig

C. botulinum, een gevaarlijke, door voedsel overgedragen ziekteverwekker die botulisme veroorzaakt, heeft geen lucht nodig om te groeien. Zonder concurrentie van andere luchtminnende bacteriën kan onveilig vacuüm sealen zelfs een gunstiger omgeving creëren voor de ontwikkeling van botulisme.

Voedsel conserveringsstatistieken gebaseerd op perfect gebruik

Hoewel een vacuüm sealer uw voedsel 3-4 keer langer houdbaar kan maken dan conventionele opslag, zijn deze statistieken afhankelijk van perfect gebruik en perfecte afdichting. Niet alle vacuümmachines zijn hetzelfde, en sommige kunnen lucht in de zak laten zitten of de zak niet goed sluiten. Het is ook mogelijk dat u tijdens het koken of bereiden verontreinigingen in de zak doet die de veiligheid van uw voedsel in gevaar brengen. Volg altijd deze belangrijke tips om uw voedsel zo lang mogelijk houdbaar te maken:

Was altijd uw handen wanneer u voedsel hanteert. Door uw handen schoon te houden, vermindert u de kans dat bacteriën op het voedsel terechtkomen en verkleint u het risico op kruisbesmetting wanneer u andere oppervlakken in de keuken aanraakt.

Bewaar en ontdooi voedsel altijd op de juiste temperatuur. Als een product gekoeld moet worden, houd het dan koud voor, tijdens en na het vacumeren.

Voorkom dat ontdooide rauwe voedingsmiddelen opnieuw worden ingevroren. Als u bevroren voedsel hebt dat u hebt ontdooid, vries het dan niet opnieuw in zonder het te koken.

Blancheer groenten vóór het sealen. Blancheren van groenten is essentieel voor de voedselveiligheid, maar ook voor het behoud van de versheid, knapperigheid en smaak van verse groenten. Blancheren doodt alle schadelijke bacteriën of micro-organismen die op de groente kunnen zitten, maar stopt ook de enzymatische processen die planten doen rijpen en verouderen.

Om groenten te blancheren, brengt u een grote pan water snel aan de kook. Voeg de groenten toe en wacht tot het water weer kookt. Zodra het water kookt, moeten de meeste groenten 3-7 minuten worden gekookt. Giet de groenten na die tijd snel af en dompel ze in ijswater om het kookproces te stoppen. Als ze eenmaal afgekoeld zijn, zijn ze perfect klaar om vacuüm geseald en ingevroren te worden.

Vacuüm sealen kan bijna alle voedingsmiddelen 2-5 keer langer bewaren dan elke andere verpakkingsmethode. Het is een fantastische manier om uw voedsel vers en gezond te houden, en het kan u elke maand geld besparen.


Top 15 voordelen van vacuüm sealen van uw voedsel

Als u zich hebt afgevraagd of een vacuüm seal apparaat nuttig zou zijn in uw leven, dan zijn hier enkele voordelen van een vacuüm sealer:

1. Vacuüm sealers bespaart u tijd

U kunt gezinsporties van maaltijden of individuele porties snacks of groenten vacumeren en invriezen. Wanneer het tijd is om te eten, maak je de porties die je nodig hebt en je bent klaar. Dit is vooral handig bij het koken sous vide – verpak de porties die u nodig hebt in uw vacuüm sealer sous vide pot en kook tot het klaar is. Het eten is klaar.

2. Vacuüm sealers besparen u geld

Door vlees in bulk te kopen, te verdelen in porties ter grootte van een maaltijd en te sealen, kunt u tot 6 maanden vers vlees bij de hand houden. Dit leidt tot een ongelooflijke kostenbesparing ten opzichte van het kopen van uw vlees uit de toonbank voor elke maaltijd.


Houdbaarheid van vacuum verpakt eten
Houdbaarheid van vacuum verpakt eten

3. Vacuüm sealers conserveren voedsel

Vacuüm sealers behouden voedsel door het voorkomen van de groei van schimmels of bacteriën. Vacuüm afdichting ontneemt uw voedsel van zuurstof. Zonder zuurstof kunnen schimmels en bacteriën niet groeien.

4. Vacuüm sealen beschermt voedsel

Vacuüm sealen beschermt voedsel tegen uitdroging en vriesbrand. Vriesbrand ontstaat wanneer er water in het voedsel komt. De vacuümzak houdt uw voedsel uit contact met de lucht, zodat vocht niet kan verdampen, waardoor het een uitstekende barrière vormt tegen de elementen.

5. Vacuüm sealen verlengt de houdbaarheid

De houdbaarheid van uw voedsel wordt aanzienlijk verlengd wanneer u het vacuüm sealt. Voedsel dat vacuüm is verpakt, is 3 tot 5 keer langer houdbaar dan voedsel dat in plastic bakjes of zakken wordt bewaard. Hoe lang voedsel precies houdbaar blijft als het vacuüm wordt geseald, hangt af van of u het in de koelkast, vriezer of voorraadkast bewaart.

6. Voedsel gaat langer mee

Bevroren voedsel dat vacuüm geseald is, gaat gemiddeld 2-3 jaar mee, terwijl het op andere manieren opgeslagen gemiddeld 6-12 maanden mee gaat. De meeste vacuüm gesealde levensmiddelen blijven 1-2 weken goed in de koelkast, wat veel langer is dan de gebruikelijke 1-3 dagen dat levensmiddelen op de gewone manier in de koelkast worden bewaard.

7. Efficiënte voedselorganisatie

Vacuüm sealen zorgt voor een efficiënte, georganiseerde verpakking. Vacuümverpakte levensmiddelen nemen minder ruimte in beslag in uw koelkast of vriezer en u kunt gemakkelijk zien welke levensmiddelen u bewaart.

8. Geen vriesbrand met vacuüm machines

Vacuüm sealen biedt voedsel een luchtdichte omgeving, waardoor de kristallen die vriesbrand veroorzaken zich niet op uw voedsel kunnen vormen. Vacuüm afdichting houdt het vocht in uw voedsel voor een langere periode, zodat u kunt genieten van voedsel dat smaakt vers maanden nadat u het hebt opgeslagen.

9. Vacuüm verzegeld voedsel smaakt beter

Vacuüm sealen houdt het vocht, de sappen en de smaak van het voedsel vast. U zult het verschil in smaak merken.

10. Vacuüm geseald houdt voedsel veilig

Vacuüm sealen verwijdert het grootste deel van de zuurstof, waardoor chemische reacties die door zuurstof worden veroorzaakt en voedsel doen bederven, worden voorkomen. Het voorkomt ook dat bacteriën zich ophopen waardoor voedsel kan bederven.

11. Vacuüm sealen houdt voedsel vers

Vacuüm sealen voorkomt niet alleen dat voedsel bederft, maar ook dat vetten in het voedsel ranzig worden, dat voedsel niet van kleur verandert zoals dat vaak gebeurt in de vriezer, en dat er een slijmerige film of slechte geur ontstaat.


Houdbaarheid van vacuum verpakt eten
Houdbaarheid van vacuum verpakt eten

12. Bewaar vloeistoffen gemakkelijk vacuüm verzegeld

Leg de vloeistof een paar uur in de vriezer om het een beetje hard te maken. Doe de gedeeltelijk bevroren vloeistof vervolgens in een seal zak, waarbij u aan de bovenkant ruimte overlaat voor het sealen. U kunt ook vloeistoffen in een pot bewaren en de pot vacuüm sluiten.

13. Restjes vacuüm sealen

Sluit restjes van uw maaltijd meteen vacuüm af. Zo hoeft u de restjes niet weg te gooien en heeft u weer een makkelijke maaltijd voor de toekomst. Als u de restjes invriest, blijven ze maanden goed, zodat u niet drie avonden achter elkaar dezelfde maaltijd hoeft te eten. Haal het er een paar weken later uit voor een maaltijd die vers smaakt.

14. Chips opnieuw sealen

Een vacuüm sealer is handig om chips te hersluiten, maar gebruik de vacuümzuiging niet, anders plet u de inhoud. Laat enkele centimeters ruimte vrij aan de bovenkant van de zak, druk op de seal knop en plaats de zak (zorg ervoor dat de bovenkant recht zit) in de sealer.

15. Vacuüm sealen van snacks en traktaties

Scheid snacks of trail mix in individuele porties en seal ze in. Zo kunt u gemakkelijk kleine porties meenemen voor onderweg – in uw tas, rugzak of lunchtrommel voor een energie boost die u meteen bij de hand hebt.

Tip: om de versheid van uw voedsel optimaal te benutten, kunt u de datum op het zakje schrijven nadat u het vacuüm hebt gesloten. Zo kunt u bijhouden wanneer het is bewaard en wanneer het moet worden gebruikt of gegeten.

Om de levensduur van uw voedsel verder te verlengen, moet u het grondig schoonmaken voordat u het opbergt. Veeg tussen de verpakkingen ook alle gebruikte oppervlakken schoon om kruisbesmetting te voorkomen.


Welke levensmiddelen mogen niet vacuüm worden geseald

Vacuüm sealers zijn zeer nuttige machines. Maar er zijn een aantal levensmiddelen die niet vacuüm mogen worden geseald of die een paar eenvoudige stappen vereisen voordat ze veilig vacuüm kunnen worden geseald. Deze levensmiddelen bevatten vaak anaërobe bacteriën, die kunnen groeien zonder de aanwezigheid van lucht.

Vacuüm sealers kunnen levensmiddelen conserveren door alle zuurstof rond het levensmiddel te verwijderen en de vacuümverpakking vervolgens luchtdicht te houden. Als er anaërobe bacteriën aanwezig zijn, bestaat de kans dat het voedsel bederft, omdat dit type bacteriën geen zuurstof nodig heeft om te overleven en het gebrek aan zuurstof de groei van ziekteverwekkers in dit voedsel juist bevordert.

De meeste levensmiddelen kunnen gemakkelijk vacuüm worden verpakt om de houdbaarheid te verlengen en u tijd en geld te besparen. In dit artikel worden enkele levensmiddelen besproken die niet vacuüm mogen worden geseald of die een snelle voorbereiding vereisen voordat ze veilig kunnen worden geseald.

Voedsel dat niet vacuüm geseald mag worden

Rauwe champignons

Door hun natuurlijke rijpingsproces kunnen verse champignons sneller bederven als ze vacuüm worden geseald. Gekookte champignons zijn echter perfect vacuüm te sealen!

Verse bananen

Het vacumeren van verse bananen kan de rijpingstijd versnellen. Maar het is heel veilig en gemakkelijk om bananen vacuüm te sealen als ze eenmaal gepeld en bevroren zijn.

Rauwe knoflook en ui

Deze voedingsmiddelen produceren een natuurlijk gas, waardoor het vacuüm verloren kan gaan en ze kunnen bederven.

Zachte kazen

Harde kaassoorten kunt u prima vacuüm verpakken, maar zachte kaassoorten zoals blauwe kaas, brie, camembert, ricotta en andere zachte, ongepasteuriseerde kaassoorten kunnen in het vacuüm sneller schimmelen dan in de gewone lucht.

Vers gekookte groenten

Hete stoom van het koken of stomen van groenten kan in een vacuüm verlies veroorzaken. Het is dus van cruciaal belang om uw hete groenten eerst op kamertemperatuur te laten komen voordat u ze vacumeert.

Hele appels

Appels moeten eerst in plakjes worden gesneden alvorens ze te vacumeren. Het is ook aan te raden de appelschijfjes lichtjes met citroensap in te wrijven om verkleuring te voorkomen.

Voedsel dat moet worden voorbereid voor het vacumeren

Sommige levensmiddelen moeten worden geblancheerd voordat ze veilig kunnen worden vacuüm geseald. Veel gangbare groenten geven een natuurlijk gas af als ze worden bewaard, en als deze groenten in een vacuümzak worden bewaard, zorgt het gas ervoor dat de groenten bederven. Om groenten veilig vacuüm te sealen, is het daarom het beste om ze eerst te blancheren.

Blancheren is een kookproces waarbij een voedingsmiddel, meestal een groente of fruit, in kokend water wordt gedompeld, na een korte pauze wordt verwijderd en vervolgens in ijswater wordt gedompeld of onder koud stromend water wordt gelegd om het kookproces te stoppen. De geblancheerde levensmiddelen moeten vervolgens goed worden gedroogd. Daarna kunnen ze veilig vacuüm worden geseald en ingevroren voor later gebruik. De groenten waarvoor dit proces vereist is, behoren meestal tot de familie van de Cruciferae of Brassicaceae en omvatten groenten zoals:

  • rucola
  • Broccoli
  • spruitjes
  • Kool
  • Bloemkool
  • Radijzen
  • Rapen

Een vacuüm sealer is geschikt voor vele toepassingen in uw huis en kan bij veilig gebruik veel tijd en geld besparen. Er zijn veel levensmiddelen zoals vlees, groenten, fruit en andere bederfelijke waren die gemakkelijk en veilig vacuüm kunnen worden geseald. Het verzegelde voedsel kan dan voor een lange periode worden ingevroren, en vervolgens worden ontdooid en gegeten of gekookt. Vacuüm sealen is ook zeer geschikt voor het sealen van niet-bederfelijke producten.


Houdbaarheid van vacuum verpakt eten
Houdbaarheid van vacuum verpakt eten

Omdat de verzegelde inhoud vacuüm wordt afgesloten van de elementen (water, lucht, enz.), kan het op vele manieren worden gebruikt om producten te beschermen en veilig op te slaan. De in dit artikel genoemde levensmiddelen kunt u het beste niet vacuüm sealen, omdat ze niet veilig worden bewaard als ze vacuüm worden geseald om de houdbaarheid te verlengen. Of, zoals gezegd, het is belangrijk om sommige voedingsmiddelen eerst te bereiden als u van plan bent ze vacuüm te sealen. Een vacuüm sealer kan een prachtige keuken gadget zijn indien correct gebruikt, dus kies en bereid uw voedsel zorgvuldig voor en u zult in staat zijn om veilig te genieten van de voordelen van het vacuüm sealen van uw voedsel.

Info: X-trend infraroodsauna kopen |