Voordelen van het vacuüm verpakken van voedsel

15 voordelen van het vacuüm verpakken van voedsel

Als u zich afvraagt of een vacuümmachine van pas zou komen in uw leven, zijn hier enkele voordelen van het vacuüm verpakken van voedsel:

1. Vacuümmachines besparen u tijd

1 van de voordelen van het vacuüm verpakken van voedsel is dat u gezinsporties van maaltijden of individuele porties snacks of groenten kunt vacumeren en invriezen.

Wanneer het tijd is om te eten, maak je de porties die je nodig hebt en je bent klaar.

Dit is vooral handig bij het koken.

2. Vacuümmachines besparen u geld

Door vlees in bulk te kopen, te verdelen in porties ter grootte van een maaltijd en te vacumeren, kunt u tot 6 maanden vers vlees bij de hand houden.

Dit leidt tot een ongelooflijke kostenbesparing ten opzichte van het kopen van uw vlees uit de toonbank voor elke maaltijd.

3. Vacuümmachines conserveren voedsel

Vacuümmachines conserveren voedsel door het voorkomen van de groei van schimmels of bacteriën.

Vacuüm afdichting ontneemt uw voedsel van zuurstof.

Zonder zuurstof kunnen schimmels en bacteriën niet groeien.

4. Vacumeren beschermt voedsel

Vacumeren beschermt voedsel tegen uitdroging en vriesbrand.

Vriesbrand ontstaat wanneer er water in het voedsel komt.

De vacuümzak houdt uw voedsel uit contact met de lucht, zodat vocht niet kan verdampen, waardoor het een uitstekende barrière vormt tegen de elementen.

5. Vacuum verpakken verlengt de houdbaarheid

De houdbaarheid van uw voedsel wordt aanzienlijk verlengd wanneer u het vacuüm sealt.

Voedsel dat vacuüm is verpakt, is 3 tot 5 keer langer houdbaar dan voedsel dat in plastic bakjes of zakken wordt bewaard.

Hoe lang voedsel precies houdbaar blijft als het vacuüm wordt verpakt, hangt af van of u het in de koelkast, vriezer of voorraadkast bewaart.

6. Voedsel gaat langer mee

Bevroren voedsel dat vacuüm verpakt is, gaat gemiddeld 2-3 jaar mee, terwijl het op andere manieren gemiddeld 6-12 maanden mee gaat.

De meeste vacuüm verpakte levensmiddelen blijven 1-2 weken goed in de koelkast, wat veel langer is dan de gebruikelijke 1-3 dagen wanneer voedingsmiddelen gewoon bewaard worden in de koelkast.

7. Efficiënte voedselorganisatie

Vacuüm verpakken zorgt voor een efficiënte, georganiseerde verpakking.

Vacuüm verpakte levensmiddelen nemen minder ruimte in beslag in uw koelkast of vriezer en u kunt gemakkelijk zien welke levensmiddelen u bewaart.

8. Geen vriesbrand met vacuümmachines

Vacuüm verpakken biedt voedsel een luchtdichte omgeving, waardoor de kristallen die vriesbrand veroorzaken zich niet op uw voedsel kunnen vormen.

Vacuüm verpakken houdt het vocht in uw voedsel voor een langere periode, zodat u kunt genieten van voedsel dat vers smaakt maanden nadat u het hebt bewaard.

9. Vacuüm verzegeld voedsel smaakt beter

Vacuüm verpakken houdt het vocht, de sappen en de smaak van het voedsel vast.

U zult het verschil in smaak merken.

10. Vacuüm verpakken houdt voedsel veilig

Vacuüm verpakken verwijdert het grootste deel van de zuurstof, waardoor chemische reacties die door zuurstof worden veroorzaakt en voedsel doen bederven, worden voorkomen.

Het voorkomt ook dat bacteriën zich ophopen waardoor voedsel kan bederven.

11. Vacuüm verpakken houdt voedsel vers

Vacuüm voedsel verpakken voorkomt niet alleen dat voedsel bederft, maar ook dat vetten in het voedsel slecht worden, dat voedsel niet van kleur verandert zoals dat vaak gebeurt in de vriezer, en dat er een slijmerige laag op het voedsel ontstaat of dat er een slechte geur ontstaat.

12. Bewaar vloeistoffen gemakkelijk vacuüm verzegeld

Leg de vloeistof een paar uur in de vriezer om het een beetje hard te maken.

Doe de gedeeltelijk bevroren vloeistof vervolgens in een vacuümzak, waarbij u aan de bovenkant ruimte overlaat zodat u de zak nog kan sluiten met een vacuümmachine.

U kunt ook vloeistoffen in een pot bewaren en de pot vacuüm sluiten.

13. Restjes vacuüm verpakken

Sluit restjes van uw maaltijd meteen vacuüm af.

Zo hoeft u de restjes niet weg te gooien en heeft u weer een makkelijke maaltijd voor de toekomst.

Als u de restjes invriest, blijven ze maanden goed, zodat u niet drie avonden achter elkaar dezelfde maaltijd hoeft te eten.

Haal het er een paar weken later uit voor een maaltijd die nog steeds vers smaakt.

14. Chips opnieuw sluiten

Een vacuümmachine is handig om chips opnieuw te sluiten, maar gebruik de vacuümzuiging niet, anders plet u de inhoud.

Laat enkele centimeters ruimte vrij aan de bovenkant van de zak, druk op de seal knop en plaats de zak (zorg ervoor dat de bovenkant recht zit) in de vacuümmachine.

15. Vacuüm verpakken van snacks en traktaties

Scheid snacks in individuele porties en verpak ze vacuüm.

Zo kunt u gemakkelijk kleine porties meenemen voor onderweg, in uw tas, rugzak of lunchtrommel voor een energie boost.

Tip: om de versheid van uw voedsel optimaal te benutten, kunt u de datum op het zakje schrijven nadat u het vacuüm hebt gesloten.

Zo kunt u bijhouden wanneer het is bewaard en wanneer het moet worden gebruikt of opgegeten.

Om de levensduur van uw voedsel verder te verlengen, moet u het grondig schoonmaken voordat u het opbergt.

Veeg tussen het verpakken ook alle gebruikte oppervlakken schoon om kruisbesmetting te voorkomen.


info: voordelen van het vacuüm verpakken van voedsel


voordelen van het vacuüm verpakken van voedsel
voordelen van het vacuüm verpakken van voedsel

Welke voedingsmiddelen u niet vacuüm mag verpakken

Vacuümmachine zijn zeer nuttige machines.

Maar er zijn een aantal levensmiddelen die niet vacuüm mogen worden verpakt of die een paar eenvoudige stappen vereisen voordat ze veilig vacuüm kunnen worden verpakt.

Deze levensmiddelen bevatten vaak anaërobe bacteriën, die kunnen groeien zonder de aanwezigheid van lucht.

Vacuümmachines kunnen levensmiddelen conserveren door alle zuurstof in en rond het levensmiddel te verwijderen en de vacuümverpakking vervolgens luchtdicht te houden.

Als er anaërobe bacteriën aanwezig zijn, bestaat de kans dat het voedsel bederft, omdat dit type bacteriën geen zuurstof nodig heeft om te overleven en het gebrek aan zuurstof de groei van ziekteverwekkers in dit voedsel juist bevordert.

De meeste levensmiddelen kunnen gemakkelijk vacuüm worden verpakt om de houdbaarheid te verlengen en u tijd en geld te besparen.

In dit artikel worden enkele levensmiddelen besproken die niet vacuüm mogen worden verpakt of levensmiddelen die een snelle voorbereiding vereisen voordat ze veilig vacuüm kunnen worden verpakt.

info: voordelen van het vacuüm verpakken van voedsel


Voedsel dat niet vacuüm verpakt mag worden

Rauwe champignons

Door hun natuurlijke rijpingsproces kunnen verse champignons sneller bederven als ze vacuüm worden verpakt.

Gekookte champignons zijn echter perfect vacuüm te verpakken!

info: voordelen van het vacuüm verpakken van voedsel

Verse bananen

Het vacumeren van verse bananen kan de rijpingstijd versnellen.

Maar het is heel veilig en gemakkelijk om bananen vacuüm te verpakken als ze eenmaal gepeld en bevroren zijn.

Rauwe knoflook en ui

Deze voedingsmiddelen produceren een natuurlijk gas, waardoor het vacuüm verloren kan gaan en ze kunnen bederven.

info: voordelen van het vacuüm verpakken van voedsel


voordelen van het vacuüm verpakken van voedsel
voordelen van het vacuüm verpakken van voedsel

Zachte kazen

Harde kaassoorten kunt u prima vacuüm verpakken, maar zachte kaassoorten zoals blauwe kaas, brie, camembert, ricotta en andere zachte, on-gepasteuriseerde kaassoorten kunnen vacuüm verpakt sneller schimmelen dan in de gewone lucht.

info: voordelen van het vacuüm verpakken van voedsel

Vers gekookte groenten

Hete stoom van het koken of stomen van groenten kan in een vacuüm verpakte zak verlies veroorzaken.

Het is dus van cruciaal belang om uw hete groenten eerst op kamertemperatuur te laten komen voordat u ze vacuum trekt.

Ongesneden appels

Appels moeten eerst in plakjes worden gesneden alvorens ze te vacumeren.

Het is ook aan te raden de appelschijfjes lichtjes met citroensap in te wrijven om verkleuring te voorkomen.

info: voordelen van het vacuüm verpakken van voedsel

Voedsel dat moet worden voorbereid voor het vacumeren

Sommige levensmiddelen moeten worden geblancheerd voordat ze veilig kunnen worden vacuüm verpakt.

Veel groenten geven een natuurlijk gas af als ze worden bewaard, en als deze groenten in een vacuümzak worden bewaard, zorgt het gas ervoor dat de groenten bederven.

Om groenten veilig vacuüm te verpakken, is het daarom het beste om ze eerst te blancheren.

Blancheren is een kookproces waarbij een voedingsmiddel, meestal een groente of fruit, in kokend water wordt gedompeld, na een korte pauze wordt verwijderd en vervolgens in ijswater wordt gedompeld of onder koud stromend water wordt gelegd om het kookproces te stoppen.

De geblancheerde levensmiddelen moeten vervolgens goed worden gedroogd.

Daarna kunnen ze veilig vacuüm worden verpakt en ingevroren voor later gebruik.

De groenten waarvoor dit proces vereist is, behoren meestal tot de familie van de Cruciferae of Brassicaceae en omvatten groenten zoals:

  • rucola
  • Bok Choy
  • Broccoli
  • spruitjes
  • Kool
  • Bloemkool
  • Boerenkool
  • Radijzen
  • Rapen

info: voordelen van het vacuüm verpakken van voedsel


voordelen van het vacuüm verpakken van voedsel
voordelen van het vacuüm verpakken van voedsel

Een vacuümmachine is geschikt voor vele toepassingen in uw huis en kan bij veilig gebruik veel tijd en geld besparen.

Er zijn veel levensmiddelen zoals vlees, groenten, fruit en andere bederfelijke waren die gemakkelijk en veilig vacuüm kunnen worden verpakt.

Het verzegelde voedsel kan dan voor een lange periode worden ingevroren, en daarna worden ontdooid en gegeten of gekookt.

Vacuüm sealen is ook zeer geschikt voor het sealen van niet-bederfelijke producten.

Omdat de verzegelde inhoud vacuüm wordt afgesloten van de elementen (water, lucht, enz.), kan het op vele manieren worden gebruikt om producten te beschermen en veilig te bewaren.

De in dit artikel genoemde levensmiddelen kunt u het beste niet vacuüm verpakken, omdat ze niet veilig worden bewaard als ze vacuüm worden verpakt om de houdbaarheid te verlengen.

Of, zoals gezegd, het is belangrijk om sommige voedingsmiddelen eerst te bereiden als u van plan bent ze vacuüm te verpakken.

Een vacuümmachine kan een prachtige keukengadget zijn indien correct gebruikt, dus kies en bereid uw voedsel zorgvuldig voor en u zult in staat zijn om veilig te genieten van de voordelen van het vacuüm verpakken van uw voedsel.

Info: voordelen van het vacuüm verpakken van voedsel | vacuümmachine voor thuis | vacuümmachine kopen